Comunitatea Declic cere deblocarea planului național pentru combaterea cancerului

Dragoș Ghiță
4 Min Read
Comunitatea Declic cere deblocarea planului național pentru combaterea cancerului

Comunitatea Declic (reprezentantă a societății civile creată din peste un milion de oameni implicați, care trăiesc în România sau în diaspora și care militează pentru o societate mai dreaptă) organizează un protest de amploare pentru a cere deblocarea planului național pentru combaterea cancerului.

Protestul se va desfășura pe 10.10.2023, între orele 08.00-18.00 în Piața Victoriei, în fața sediului guvernului României și are drept scop transmiterea unui puternic premierului României, Marcel Ciolacu și ministrului sănătății, Alexandru Rafila, pentru a îi determina să elaboreze și să publice normele de aplicare ale Legii 293/2022 privind prevenția și combaterea cancerului, lege publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 1077 din 08.11.2022 ale cărei norme de aplicare nu au fost elaborate nici până în prezent.

Termenul de elaborare și publicare a normelor de aplicare ale acestei legi a expirat, pentru a doua oară, pe 27.09.2023, după o prelungire inițială în acest sens, de două luni, hotărâtă pe 26.07.2023 printr-o ordonanță de guvern.
Nu s-a întâmplat nimic pentru că, odată cu publicarea normelor de aplicare, statul (prin Ministerul Sănătății și Ministerul Finanțelor) trebuie să aloce un buget minim necesar implementării acestei legi, care ar sprijini în mod real persoanele suspecte de afecțiuni oncologice, în sensul efectuării în mod gratuit a analizelor și testelor (inclusiv genetice) necesare diagnosticării, dar și persoanele care suferă în prezent de această maladie gravă.
Ba mai mult decât atât, pe 07.09.2023, Ministerul Sănătății a adoptat o hotărâre prin care prelungește din nou termene de elaborare a normelor de aplicare ale Legii 293/2022, făcând astfel inaplicabilă implementarea sa.

Potrivid chiar Legii 293 / 2022, adoptată de Parlamentul României și promulgată de președintele Klaus Iohanis, legea ar fi trebuit să fie aplicată încă de la începutul lunii mai 2023, termen până la care era stabilită o perioadă rezonabilă pentru elaborarea și publicarea normelor de aplicare.
De ce nu se întâmplă nimic – pentru că, pe termen scurt, statul face economi la buget, economii necesare pentru a acoperi găurile imense din buget, generate, printre altele și de baroni locali care supraestimează lucrări și servicii publice pentru a obține parandărături enorme plătite din bani publici (caz concret Buzatu de la CJ Vaslui, dar nu este singurul, ci doar unul dintre puținii prinși).
Ce nu vor să înțeleagă autoritățile române este faptul că, deși pe termen scurt neaplicarea acestei legi generează economi la buget, pe termen lung și chiar mediu implementarea acestei legi ar aduce chiar economii consistente la bugetul de stat. De ce? Pentru că unele sunt costurile de prevenție și de diagnosticare în faze incipiente ale afecțiunilor oncologice și altele sunt costurile pentru tratarea unor forme avansate de cancer.

Între timp, mai mor oameni (153 de oameni zilnic) și diagnosticarea în faze incipiente este aproape imposibilă pentru oameni simpli care nu dispun de sumele de bani, deloc mici, necesare efectuării testelor și analizelor complexe.
Birocrația duce la pierderea de vieți, iar pacienții oncologici nu au acces la tratamente inovatoare și uneori, nici măcar la locuri în spitale.

Mai multe detalii despre campania și protestul organizate de Declic găsiți aici:

https://facem.declic.ro/campaigns/plan-nat-combatere-cancer

Distribuie