Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului condamnă uciderea copiilor în Fâșia Gaza și avertizează că „un război care ucide mii de copii nu are învingător”

Dragoș Ghiță
4 Min Read

Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului (parte din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului – OHCHR) a avertizat (01.11.2023, comunicat) că „un război care ucide mii de copii nu are învingător” și a atras atenția cu privire la „încălcări grave ale drepturilor omului împotriva copiilor din Fâșia Gaza care au loc în fiecare moment.”

În comunicatul Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului se precizează următoarele:

„Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului condamnă cu fermitate escaladarea atacurilor executate de Israel împotriva unor obiective civile din Fâșia Gaza, atacuri care s-au soldat cu uciderea a peste 3.500 de copii din 07.10.2023 până în prezent. Rămânem, de asemenea, profund îngrijorați cu privire la copii care continuă să fie ținuți ostatici.

Conflictul armat dăunează copiilor în primul rând și are efecte pe tot parcursul vieții asupra sănătății lor fizice și psihice, asupra dezvoltării lor și, în cele din urmă, asupra trăirii tuturor drepturilor lor. Copiii au, de asemene, de suferit atunci când ei supraviețuiesc dar își pierde părinții sau alți membri ai familiei și prieteni și atunci când sunt martorii unor evenimente catastrofale.

În pofida protecție care ar trebui asigurată tuturor copiilor în conformitate cu legislația internațională, în timpul primei luni a acestui război au existat rapoarte devastatoare despre acte care sunt interzise de dreptul internațional umanitar, inclusiv mutilarea, rănirea, răpirea, strămutarea forțată, privarea de servicii medicale.

În ciuda protecției care ar trebui să fie oferită tuturor copiilor prin dreptul internațional, în prima lună a acestui război, au existat rapoarte devastatoare despre acte care sunt interzise de dreptul internațional umanitar, inclusiv mutilarea, rănirea, răpirea, strămutarea forțată, privarea de servicii medicale, alimente și apă. Potrivit articolului 38 din Convenția cu privire la drepturile copilului, statele au obligația de a respecta și de a asigura respectarea regulilor dreptului internațional umanitar și de a lua toate măsurile fezabile pentru a asigura protecția și îngrijirea copiilor afectați de conflictele armate.

Comitetul solicită încetarea răului devastator asupra vieții copiilor din Teritoriul Palestinian ocupat. Ne alăturăm celor care solicită o încetare imediată a focului. Solicităm eliberarea imediată a copiilor ostatici, împreună cu îngrijitorii lor, ca primă fază urgentă spre eliberarea tuturor ostaticilor. Facem apel la toate părțile implicate în conflict să protejeze toți copiii și să ofere tot sprijinul medical și de protecție necesar, inclusiv suport psihologic, pentru a începe lungul proces de depășire a consecințelor acestor încălcări grave ale drepturilor lor. Solicităm ca tuturor convoaielor umanitare să li se permită să intre în Fâșia Gaza și să ofere ajutor umanitar tuturor copiilor care au nevoie, așa cum prevede legea internațională.

Încetarea focului ar trebui să fie începutul discuțiilor care vizează instaurarea unei păci juste și durabile în regiune, astfel încât toți copiii să se poată bucura pe deplin de toate drepturile lor și de condițiile dezvoltării lor care să răspundă demnității lor intrinseci de ființe umane.”

Distribuie