Comisia Europeană va prezenta, pe 08.11.2023, un raport privind progresul înregistart de Ucraina în eforturile de aderarea la UE

Dragoș Ghiță
2 Min Read

Agenția de presă Reuters a informat (24.10.2023, citând trei oficiali, neprecizați, din cadrul Comisiei Europene) că guvernul UE (Comisia Europeană) va prezenta, pe 08.11.2023, o evaluare a progresului realizat de Ucraina în îndeplinirea obiectivului de aderare la Uniunea Europeană, evaluare deosebit de importantă pentru adoptarea unei decizii politice cu privire la demararea negocierilor de aderare cu autoritățile de la Kiev.

Evaluarea va fi inclusă într-un raport anual al Comisiei Europene, care va detalia cât de mult au avansat țările care doresc să se alăture blocului format din cele 27 de națiuni în îndeplinirea criteriilor economice, legale și a altor criterii necesare.

O decizie privind demararea formală a negocierilor de aderare ale Ucrainei la UE este așteptată în cadrul Summit-ului liderilor UE care se va desfășura în perioada 14-14.12.2023, decghiderea negocierilor de aderare și aderarea la UE reprezentând principala prioritate a Ucrainei care luptă împotriva invaziei Federației Ruse.

Se așteaptă ca autoritățile de la Kiev să primească recomandări pozitive pentru demararea negocierilor, eventual prin stabilirea unor condiții suplimentare legate de adoptarea mai multor măsuri pentru combaterea corupției și pentru protejarea drepturilor minorităților (problema protejării drepturilor minorităților fiind ridicată de Ungaria).

Un raport al Comisiei de la Veneția (organism consultativ al Consiliului Europei, organ de supraveghere a drepturilor europene din care fac parte 46 state, inclusiv statele membre UE) prezentat pe 09.10.2023, indica faptul că masurile legislative adoptate de Ucraina în domeniul drepturilor minorităților naționale reprezintă o îmbunătățire însă mai sunt multe de făcut în acest sens.

Anterior informațiilor prezentate de agenția de presă Reuters, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, declarase că Ucraina a implementat cele șapte recomandări ale Comisiei Europene necesare demarării discuțiilor de aderare ale Ucrainei la Uniunea Europeană. Mai multe informații legate de acest subiect aici:

Distribuie