Comisia de Anchetă a ONU privind Ucraina: Încălcări ale drepturilor omului și abuzuri în timpul agresiunii ruse

Argeș Online
4 Min Read

Comisia Independentă Internațională de Anchetă a ONU privind Ucraina este o entitate independentă încredințată de Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU să investigheze, printre altele, toate presupusele încălcări și abuzuri ale drepturilor omului și încălcări ale dreptului internațional umanitar, precum și infracțiuni conexe în contextul agresiunii împotriva Ucrainei de către Federația Rusă. Comisia va prezenta rapoarte cu privire la activitățile sale Adunării Generale în octombrie 2023 și Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU în martie 2024. Comisia este formată din Erik Møse (președinte), Pablo de Greiff și Vrinda Grover.

În timpul unei prezentări la Consiliul Drepturilor Omului din Geneva, Comisia a raportat că a documentat atacuri cu arme explozive asupra clădirilor rezidențiale, a unei facilități medicale funcționale, a unei stații de cale ferată, a unui restaurant, a magazinelor și depozitelor comerciale. Aceste atacuri au dus la victime civile, la deteriorarea sau distrugerea unor facilități importante și la întreruperea serviciilor și aprovizionărilor esențiale.

Comisia regretă faptul că continuă să aibă loc atacuri care afectează civili și instituții medicale, care au statut de protecție.

Comisia investighează cauza încălcării barajului Nova Kakhovka și impactul acesteia asupra populației civile.

Investigațiile Comisiei în regiunile Kherson și Zaporizhzhia indică utilizarea răspândită și sistematică a torturii de către forțele armate ruse împotriva persoanelor acuzate că ar fi informatori ai forțelor armate ucrainene. În unele cazuri, tortura a fost aplicată cu o brutalitate atât de mare încât a dus la moartea victimei.

O victimă care a suferit tortură prin șocuri electrice a declarat: „De fiecare dată când răspundeam că nu știam sau că nu îmi aminteam ceva, ei îmi aplicau șocuri electrice… Nu știu cât a durat. A părut o eternitate.”

În regiunea Kherson, soldații ruși au violat și au comis violențe sexuale împotriva femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 83 de ani, a constatat Comisia. Frecvent, membrii familiei erau ținuți într-o cameră alăturată și erau forțați să audă violurile care aveau loc.

Printre multele consecințe devastatoare pentru copii, Comisia a continuat să investigheze situații individuale de presupuse transferuri de minori neînsoțiți de autoritățile ruse în Federația Rusă. Regretă faptul că există o lipsă de claritate și transparență cu privire la întinderea completă, circumstanțele și categoriile de copii transferați.

Comisia este, de asemenea, îngrijorată de acuzațiile de genocid în Ucraina. De exemplu, unele dintre retorica transmisă în mass-media rusă de stat și altele pot constitui incitare la genocid. Comisia își continuă investigațiile privind astfel de probleme.

Comisia își reiterează îngrijorarea profundă cu privire la amploarea și gravitatea încălcărilor comise în Ucraina de forțele armate ruse și subliniază necesitatea de a fi trase la răspundere. Totodată, reamintește necesitatea ca autoritățile ucrainene să investigheze cu celeritate și în mod temeinic câteva cazuri de încălcări comise de propriile forțe.

Ultima actualizare a Comisiei către Consiliul Drepturilor Omului este o continuare a rapoartelor anterioare, inclusiv a documentului său de cercetare cu rezultate detaliate, lansat la 29 august 2023.

De la înființarea sa, Comisia a călătorit de peste zece ori în Ucraina. În cursul investigațiilor sale, membrii și investigatorii săi s-au întâlnit cu autoritățile guvernamentale, organizații internaționale, societatea civilă și alte părți interesate relevante.

Sursa:ONU
Distribuie