Colonel iranian ucis într-un atentat cu bombă în Siria / Iranul dă vina pe Israel pentru comiterea atentatului

Dragoș Ghiță
2 Min Read

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) a informat (23.11.2022, comunicat) că un ofițer superior din cadrul IRGC, Col. Davoud JAFARI, membru al Diviziei Aerospațiale a IRGC care desfășura (potrivit autorităților iraniene – n.r.) activități de consiliere militară pentru Forțele Armate siriene, a fost ucis (noaptea de 22-23.2022) într-un atentat cu dispozitiv exploziv improvizat (DEI – bombă) executat pe o cale de comunicație rutieră situată în apropierea capitalei siriene, Damasc.

În cadrul comunicatului, IRGC a învinuit autoritățile israeliene de executarea atentatului și a avertizat Israelul că va răspunde pentru acest asasinat.

Nota redacției: Iranul a fost și este în continuare un susținător al regimului sirian condus de Bashar AL-ASSAD, în cadrul războiului civil care se desfășoară în Siria de mai bine de 11 ani și a dislocat mii de militari iranieni pe teritoriul Siriei pentru a sprijini forțele regimului ASSAD.

Deși autoritățile de la Teheran au declarat în mod repetat că sprijinul acordat forțelor siriene se rezumă strict la consiliere militară, zeci de militari iranieni au fost uciși în acțiuni de luptă pe teritoriul Siriei în ultimii peste 11 ani.

Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) este o categorie aparte de forțe în Iran cu structuri proprii de forțe terestre, forțe aerospațiale și forțe navale similare cu cele ale Forțelor Armate regulate iraniene. Principul rol al IRGC, considerat drept forță de elită a regimului de la Teheran, este stabilit chiar în Constituția Iranului, ca fiind acela de a apăra actualul sistemul politic al Republicii Islamice Iran.

Distribuie