Chinezii de la Geely vin la Mioveni. Dacia se va transforma din temelii!

Andri
3 Min Read
Chinezii de la Geely vin la Mioveni. Dacia se va transforma din temelii!

Grupurile Renault și Geely au semnat un acord cadru pentru crearea unei companii care va gestiona dezvoltarea, producția și furnizarea de motoare hibride și termice. Entitatea va include și Renault Mécanique Roumanie (RMR), anunță economica.net, citând un comunicat de presă al companiei Dacia-Renault. Este vizată direct și fabrica de automobile Dacia din Mioveni- care în prezent nu produce niciun model electric. Tocmai de aceea, fabrica românească este parte a afacerii parafate cu chinezii.

Grupul chinez Geely și cel francez Renault, din care face parte și Dacia, au semnat un „acord cadru permisiv pentru crearea unui nou lider global în dezvoltarea, producția și furnizarea de motoare hibride și termice de înaltă eficiență”.

Conform documentului, Geely și Renault vor deține fiecare participații de 50% în noua companie. În România, se intenționează ca entitatea specializată pe grupuri motopropulsoare să rămână în continuare Renault Mécanique Roumanie (RMR).

Această entitate este funcțională, are istoric, reputație, active, competențe, și un număr semnificativ de angajați, reprezentând astfel cea mai bună soluție în vederea atingerii obiectivului de a deveni lider în domeniul motoarelor cu combustie internă ICE și hibride.

Noua entitate va fi un furnizor global independent de soluții de sisteme de propulsie, producând următoarea generație de motoare hibride și dezvoltând tehnologii fără emisii de carbon și cu emisii scăzute, în cinci centre globale de cercetare și dezvoltare. La momentul lansării, se așteaptă ca noua companie să furnizeze soluții către mai mulți clienți industriali, inclusiv Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, dar și Nissan și Mitsubishi Motors Company. În viitor, parteneriatul ar putea oferi tehnologii de propulsie și altor mărci.

Compania formată de Geely și Renault – al cărui nume nu a fost încă stabilit – va opera în 17 uzine producătoare de motoare pe trei continente, cu un număr de aproximativ 19.000 de angajați în total. Va avea o capacitate de producție anuală combinată de peste cinci milioane de motoare cu ardere internă, hibride, plug-in hibride și cutii de viteze și va deveni furnizor pentru 130 de țări și teritorii. Portofoliul comun al noii companii și amprenta sa regională vor putea oferi soluții pentru 80% din piața globală de motoare termice.

Distribuie