Cererea președintelui sârb pentru ca trupele NATO să preia securitatea în Kosovo

Argeș Online
4 Min Read
Cererea președintelui sârb pentru ca trupele NATO să preia securitatea în Kosovo

Președintele Serbiei a cerut marți trupelor conduse de NATO, staționate în Kosovo, să preia securitatea de la poliție în nordul țării, la câteva zile după ciocnirile violente dintre sârbii înarmați și poliția kosovară, în care un ofițer și trei atacatori au fost uciși.


Un schimb de focuri care a durat o zi întreagă în nordul Kosovo, duminică, a crescut și mai mult tensiunile în regiunea Balcanilor într-un moment în care mediatorii Uniunii Europene și ai Statelor Unite au făcut presiuni pentru un acord care să normalizeze relațiile dintre foștii dușmani din timpul războiului. Violenta din acest weekend a fost una dintre cele mai grave confruntări din Kosovo de la declararea independenței față de Serbia în 2008.


Prim-ministrul kosovar, Albin Kurti, a acuzat Serbia că sprijină logistic „unitatea teroristă, criminală, profesională” care s-a confruntat cu poliția. Președintele sârb, Aleksandar Vučić, a negat aceste acuzații, spunând că atacatorii erau sârbi kosovari locali „care nu mai doresc să facă față terorii lui Kurti.”


Marți, la Belgrad, Vučić s-a întâlnit cu ambasadorii a cinci țări occidentale și cu Uniunea Europeană, cerând ca trupele conduse de NATO, staționate în Kosovo, cunoscute sub numele de KFOR, să preia „toate aspectele legate de securitate în nordul Kosovo în locul poliției lui Kurti.”


În Kosovo sunt staționați aproximativ 4.500 de soldați de menținere a păcii KFOR. NATO nu a reacționat imediat la solicitarea lui Vučić, dar este foarte puțin probabil ca aceasta să fie acceptată deoarece misiunea principală a trupelor este menținerea păcii, nu aplicarea legii.


Vučić a declarat și într-o postare pe Instagram că acestea sunt „unul dintre cele mai grele momente pentru Serbia.” Anterior, guvernul a declarat o zi de doliu miercuri din cauza „evenimentelor tragice”, referindu-se la schimbul de focuri.


Un partid sârb din Kosovo, aliat cu Vučić, a declarat trei zile de doliu începând de marți în nordul Kosovo, unde majoritatea populației este sârbă, în memoria celor trei atacatori sârbi uciși.


Marți, la Pristina, un tribunal kosovar a hotărât să mențină în detenție preventivă trei dintre cei șase atacatori arestați, aceștia fiind acuzați de încălcarea constituției țării și de acte teroriste.


Duminică, aproximativ 30 de bărbați îmbrăcați în uniforme de luptă au deschis focul asupra unei patrule de poliție în apropierea satului Banjska în primele ore ale dimineții, ucigând un ofițer și rănind unul. Ulterior, aceștia au fugit la un mănăstire sârb ortodoxă din apropiere, spărgând porțile cu un transportor blindat înainte de a se baricada în interior împreună cu preoții și cu pelerini. Confruntarea s-a încheiat când majoritatea atacatorilor au scăpat în întuneric pe jos duminică seara. Trei dintre ei au fost împușcați și uciși de poliție.


Serbia și Kosovo, fosta sa provincie, au avut dispute de decenii. Războiul din 1998-1999 a făcut peste 10.000 de morți, în mare parte albanezi din Kosovo. Kosovo a declarat unilateral independența în 2008, dar Belgradul a refuzat să recunoască această mișcare.


UE, cu sprijinul SUA, a mediat negocierile dintre cele două părți. În februarie, Kurti și Vučić și-au dat aprobarea pentru un plan în 10 puncte al UE, dar ulterior s-au distanțat de acord.

Sursa:Yahoo News
Distribuie