Cel mai mare spital din Gaza nu mai funcționează

Andri
2 Min Read

Cel mai mare spital din Gaza, al-Shifa,  a încetat să mai funcţioneze şi decesele în rândul pacienţilor sunt în creştere, a declarat  şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în timp ce asaltul israelian continuă în fâşia controlată de Hamas, notează luni agenţia Reuters.

Spitalele din nordul enclavei palestiniene, inclusiv complexul al-Shifa, sunt blocate de forţele israeliene şi abia reuşesc să aibă grijă de cei din interior, cu trei nou-născuţi morţi şi alţii expuşi riscului întreruperii curentului electric pe fondul luptelor intense din apropiere, potrivit personalului medical.

Israelul afirmă că spitalul adăposteşte militanţi palestinieni ai Hamas care au lansat atacuri mortale în sudul Israelului pe 7 octombrie şi că gruparea are centre de comandă sub şi în apropierea spitalelor.

OMS a reuşit să vorbească cu profesionişti din domeniul sănătăţii de la al-Shifa, care au descris situaţia drept „îngrozitoare şi periculoasă”, cu focuri de armă şi bombardamente constante ce exacerbează situaţia deja critică, a declarat directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„În mod tragic, numărul deceselor pacienţilor a crescut semnificativ”, a spus el într-o postare pe X, reţea cunoscută anterior sub numele de Twitter, adăugând că al-Shifa „nu mai funcţionează ca un spital”.

Tedros s-a alăturat altor oficiali de rang înalt ai Naţiunilor Unite solicitând încetarea imediată a focului.

Uniunea Europeană a condamnat Hamas că foloseşte „spitale şi civili ca scuturi umane” în Gaza, îndemnând totodată Israelul să dea dovadă de „reţinere maximă” pentru a proteja civilii.

„Aceste ostilităţi afectează grav spitalele şi au consecinţe îngrozitoare asupra civililor şi personalului medical”, a declarat duminică şeful pentru politică externă al Uniunii Europene Josep Borrell într-un comunicat emis în numele blocului celor 27 de naţiuni.

Distribuie