Bulgaria propune furnizarea de rachete antiaeriene S-300 pentru Ucraina

Argeș Online
3 Min Read

Membrii Parlamentului din GERB-UDF, We Continue the Change-Democratic Bulgaria și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți au înaintat o propunere de proiect de decizie pentru a oferi Ucrainei rachete antiaeriene S-300 imposibil de utilizat, astfel încât ucrainenii să le repare și să le folosească în apărarea aeriană.

Propunerea de proiect de decizie, înaintată la 26 septembrie și semnată de Boiko Borissov, Delyan Peevski, Hristo Ivanov și Kiril Petkov, prevede, de asemenea, ca Bulgaria să ofere Ucrainei cartușe de calibrul 5,56 din depozitele Ministerului de Interne care sunt în exces.

Susținătorii proiectului de decizie au afirmat că sistemele de rachete S-300 au fost considerate imposibil de utilizat de către armată și, deși nu este posibilă repararea lor în Bulgaria, Ucraina are capacitatea de a le utiliza.

„Țara noastră nu are capacitatea necesară de a repara independent acest tip de muniție. Utilizarea lor de către armata noastră ar crea un risc serios pentru viața militarilor bulgari. Spre deosebire de Bulgaria, Ucraina a declarat că are capacitatea de a pune în funcțiune astfel de muniții defecte și să le folosească în armata ucraineană”, au declarat semnatarii într-un memorandum explicativ atașat proiectului de decizie.

Furnizarea acestor rachete ar îmbunătăți apărarea orașelor ucrainene împotriva atacurilor aeriene rusești, în timp ce cartușele ar putea fi utilizate de către soldații ucraineni echipați cu arme ușoare NATO.

Asistența acordată nu va diminua capacitățile de apărare ale armatei bulgare și nici nu va reduce capacitățile sistemelor S-300 ale Bulgariei de a proteja cerul bulgar, au afirmat aceștia.

Ministerul Apărării al Bulgariei a organizat o procedură de achiziție în perioada septembrie 2020 – iulie 2022 pentru o companie care să repare și să întrețină sistemele S-300.

Doar un candidat a fost admis, Concernul de Apărare Aerospațială Almaz-Antey, deținut de statul rus. Cu toate acestea, s-a constatat că nu are capacitatea de a menține sistemele de rachete în funcțiune.

Proiectul de decizie este supus verificării comisiei de apărare a Parlamentului înainte de a fi supus votului în Plenul Camerei. Dacă este aprobat, va reveni Ministerului Apărării să decidă cantitățile de rachete și cartușe ce vor fi furnizate Ucrainei.

Distribuie