Boloş: 75 de miliarde de euro pot fi suspendate

Argeș Online
3 Min Read

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, avertizează cu privire la necesitatea pachetului de măsuri fiscale pentru a aborda problemele grave ale deficitului bugetar şi riscul de suspendare a fondurilor europene, în valoare de 75 de miliarde de euro. Declarațiile au fost făcute duminică la Antena 3.

Boloş a subliniat importanța acestui proiect de lege, care a trecut deja printr-o primă lectură în Guvern. „Proiectul de lege a fost discutat într-o primă lectură, în Guvern, tocmai în ideea aceasta ca toţi membrii Guvernului să ia la cunoştinţă şi apoi să avizeze proiectul, conform procedurilor legale. Sigur, proiectul de lege, până în momentul în care se aprobă de către Guvern, poate fi adăugat şi pot fi aduse aceste modificări dar toate acestea trebuie făcute cu respectarea procedurilor legale şi respectarea tuturor observaţiilor şi a avizelor ministerelor de linie”, a precizat ministrul.

Cu toate acestea, există divergențe de opinie în coaliția de guvernare cu privire la unele dintre măsurile propuse, inclusiv cu premierul Marcel Ciolacu. Întrebat despre acest lucru, Marcel Boloş a subliniat că „Dumnealui are ultimul cuvânt și (..) când se va aproba în Guvern în forma în care va fi trimis Parlamentului pentru asumarea răspunderii guvernamentale, până la acel moment proiect de lege, potrivit procedurilor pe care le avem îi pot fi aduse aceste modificări.”

Ministrul a accentuat că măsurile propuse nu au fost discutate în spațiul public doar pentru a se face simțită prezența Guvernului, ci sunt necesare pentru a rezolva problemele grave cu care se confruntă România în ceea ce privește deficitul bugetar și riscul de suspendare a fondurilor europene. El a subliniat că este esențial să se evite compromiterea dezvoltării și modernizării țării pe termen lung.

În încheiere, ministrul Marcel Boloş a amintit de cele trei paliere pe care se bazează măsurile propuse: reducerea cheltuielilor publice, combaterea evaziunii fiscale și măsurile fiscal-bugetare. El a subliniat că nu intenționează să lase totul pe umerii contribuabililor, dar nici să tolereze practicile de evitare fiscală sau dezechilibrele bugetare în marile sisteme publice. Aceste măsuri sunt văzute ca o necesitate pentru asigurarea stabilității financiare și pentru a proteja fondurile europene vitale pentru dezvoltarea României.

Distribuie