Bilanțul controalelor la azilele din Argeș: Două închise și amenzi de 2 milioane lei

Andri
3 Min Read
Bilanțul controalelor la azilele din Argeș: Două închise și amenzi de 2 milioane lei

Prefectul Argeșului, Radu Perianu a anunțat rezulatele controalelor la azilele de bătrâni private și centrele DGASPC din județ. În judeţul Argeş au fost verificate 102 locaţii: centre rezidenţiale, licențiate și nelicențiate,  pentru vârstnici, pentru adulţi cu dizabilităţi și pentru copii. Dintre acestea, 95 sunt funcţionale, iar 7 au fost radiate. Au fost date amenzi în valoare de aproape 2 milioane de lei. A fost suspendată temporar activitatea a două centre, unul public (de la CITO Tigveni), unul privat.

“Situaţia celui privat: este vorba despre o locaţie unde au fost depistate probleme şi de către inspectorii DSP şi de către ISU. Nu avea autorizaţie sanitară de funcţionare și nici autorizaţie de securitate la incendiu. Era igrasie şi mucegai în grupurile sanitare, băile erau insuficiente pentru numărul de beneficiari, mobilerul era degradat, spălătoria era improvizată într-un beci insalubru. Din toate aceste motive, s-a dispus relocarea celor 16 vârstnici. Ei sunt acum într-un centru care a fost verificat şi corespunde cerinţelor.

Centrul public unde s-a dispus măsura suspendării activităţii aparţine DGASPC Argeş şi a fost închis un corp de clădire cu 4 dormitoare. Erau 5 beneficiari care au fost relocaţi, chiar în timpul controlului, într-un alt corp de clădire, tot al DGASPC Argeş.

Problemele constatate aici erau legate de condiţiile de viaţă: pereţi degradaţi, calorifere ruginite, mobiler cu un grad avansat de uzură, gândaci pe hol şi în bucătărie.

V-am prezentat aceste două situaţii pentru că aici a fost dispusă suspendarea, dar probleme au fost în toate locurile verificate, unele grave, altele mai puţin grave sau remediabile. Unele chiar remediate pe loc!

Reacţia publică a dus şi la sesizări venite direct către Prefectură. Au fost mai multe plângeri venite de la persoane care reclamau fie locaţii care ar funcționa ilegal, fie locaţii acreditate, dar care nu îndeplinesc cerinţele. Toate sesizările au fost verificate. Pentru una dintre ele, a fost deschis un dosar penal şi Poliţia Argeş va stabili dacă este sau nu vorba despre fapte ilegale

Am decis ca, pe toată durata mandatului meu, să  funcţioneze această comisie! Controalele nu se vor opri! Comisia rămâne formată şi va verifica, prin sondaj şi la sesizare!

Este inadmisibil să fie haos şi să nu se respecte regulile în aceste locaţii! Absolut revoltător ca cei care ar trebui să îngrijească bătrâni, adulţi cu probleme, copii, să facă, de fapt, economie pe spatele lor! Au fost oameni care stăteau în camere supraaglomerate, pe saltele mai mici decât paturile, care reclamau calitatea mâncării şi multe altele. Sunt lucruri pe care vreau să înţeleg cum de nu au fost sau dacă au fost văzute până acum. Şi dacă da, de ce nu au fost remediate”- a declarat Perianu într-o conferință de presă.

Distribuie