Azilele groazei: Solicitare pentru constituirea unei comisii parlamentare de anchetă

Andri
3 Min Read
Azilele groazei: Solicitare pentru constituirea unei comisii parlamentare de anchetă

Partidele Forţa Dreptei şi USR au solicitat, miercuri, convocarea de urgenţă a unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputaţilor care să aprobe constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru investigarea respectării drepturilor omului în cadrul serviciilor sociale rezidenţiale private şi publice din România. După cum se știe, parlamentarii sunt acum în vacanță parlamentară (lunile iulie și august).

„Miercuri a fost înaintată Biroului permanent al Camerei Deputaţilor propunerea de înfiinţare a unei comisii de anchetă care vizează activitatea din centrele sociale, solicitare întemeiată pe prevederile articolului 75 al Regulamentului referitoare la iniţierea unui astfel de demers de către minimum 50 de deputaţi din două grupuri parlamentare”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Sursa citată menţionează că pentru a elimina „orice eventual pretext procedural” invocat pentru a respinge solicitarea de constituire a comisiei de anchetă, iniţiativa a fost semnată de 56 de parlamentari membri ai Forţa Dreptei, ai USR, precum şi de un deputat care face parte din grupul parlamentar al PNL.

„De altfel, îi îndemnăm pe toţi parlamentarii, indiferent de grupul politic din care fac parte, să susţină înfiinţarea acestei comisii de anchetă, cu precădere pe cei din Partidul Naţional Liberal care au evitat să ia atitudine faţă de acest caz dramatic. Considerăm că este imperioasă înfiinţarea acestei comisii de anchetă întrucât Parlamentul României nu poate rămâne impasibil la ororile prezentate în spaţiul public din centrele sociale, respectiv tratamentele inumane aplicate vârstnicilor, unor persoane aflate în situaţii vulnerabile şi în imposibilitatea de a se apăra. Guvernul şi celelalte instituţii publice responsabile au eşuat în a garanta drepturile fundamentale la care este obligat statul român, atât de Constituţia României, cât şi de convenţiile internaţionale la care suntem parte ca ţară, care se referă la apărarea drepturilor omului, a integrităţii fizice şi psihice a persoanei, la interzicerea torturii şi a relelor tratamente”, spun reprezentanţii Forţa Dreptei.

Conform proiectului de hotărâre pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară privind investigarea respectării drepturilor omului din cadrul serviciilor sociale rezidenţiale private şi publice din România, vor fi analizate cauzele care au dus la nerespectarea acestor drepturi, modalităţile de prevenire a acestui fenomen, analiza activităţii instituţiilor abilitate la nivel central şi local în soluţionarea cu celeritate a acestor situaţii, măsurile care se impun la nivelul legislaţiei naţionale pentru combaterea şi reducerea numărului acestor cazuri.

Distribuie