Avarierea gazoductului și a cablului de telecomunicații dintre Finlanda și Estonia din Marea Baltică: posibilă acțiune externă deliberată

Argeș Online
2 Min Read
Avarierea gazoductului și a cablului de telecomunicații dintre Finlanda și Estonia din Marea Baltică: posibilă acțiune externă deliberată

Un gazoduct și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia pe sub Marea Baltică au fost avariate într-o acțiune „externă” deliberată, a anunțat guvernul finlandez marți, conform Reuters. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că alianța schimbă informații privind pagubele și este gata să ofere sprijin tuturor statelor membre îngrijorate.

Gazoductul Balticconnector a fost închis duminică dimineața din cauza unei găuri în conductă, care are o lungime de 77 de kilometri. Operatorul finlandez Gasgrid estimează că reparațiile vor dura câteva luni sau mai mult. Operatorul sistemului de gaz al Estoniei investighează toate pistele. Avariile gazoductului și cablului de comunicații sunt probabil rezultatul unei activități externe. Cauza avariilor este încă necunoscută și investigația continuă în cooperare între Finlanda și Estonia, a declarat marți Sauli Niinisto, președintele Finlandei.

Scăderea rapidă a presiunii în gazoduct sugerează o breșă semnificativă. Cauza rămâne neclară”, a declarat un oficial anonim din țările baltice pentru Reuters. Gazoductul care leagă Inkoo din Finlanda și Paldiski din Estonia traversează Golful Finlandei, o zonă a Mării Baltice către est până în apele teritoriale ale Rusiei și portul Sankt Petersburg. Un purtător de cuvânt al Elering, operatorul eston al sistemului de gaz, a declarat că nu poate exclude nicio ipoteză, inclusiv sabotajul.

Distribuie