Aspecte discutate în cadrul reuniunii NATO la nivel de miniștrii ai apărării

Dragoș Ghiță
4 Min Read
Aspecte discutate în cadrul reuniunii NATO la nivel de miniștrii ai apărării

Pe 11.10.2023, la Bruxelles / Belgia a început reuniunea NATO la nivel de miniștri ai apărării, reuniune care s-a desfășurat pe parcursul a două zile și în cadrul căreia au fost abordate mai multe aspecte referitoare la misiunile NATO, apărarea comună și consolidarea capacității de descurajare a NATO, dar și situația din Ucaina și din Israel / Fâșia Gaza.

În a doua zi a reuniunii miniștrilor apărării din statele mambre NATO s-a alăturat (prin sistem video-conferință) și ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, care i-a informat pe oficialii NATO despre atrocitățile comise de militanții grupării teroriste palestiniene Hamas împotriva civililor israelieni.

În alocuțiunea susținută (12.10.2023) în cadrul reuniunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat atacurile teroriste executate de Hamas adăugând că „Israelul are dreptul de a se apăra și, pe măsură ce conflictul evoluează, protejarea civililor este esențială. „De asemena, oficialul NATO a declarat că ” națiune ostilă Israelului nu trebuie să încerce să profite de situația actuală din Israel și să acționeze în sensul escaladării conflictului.”
 
Cu privire la situația din Balcanii de Vest, J.Stoltenberg a declarat că NATO a dislocat sute de trupe suplimentare în Kosovo pentru a se asigura că Misiunea NATO în Kosovo, KFOR, are forța necesară de a-și îndeplini mandatul încredințat de către ONU în această regiune. Secretarul general al NATO a solicitat, de asemenea, autorităților de la Belgrad și Priștina să „se comporte cu responsabilitate, să se abțină de la acțiuni destabilizatoare și să se reașeze la dialogul facilitat și mediat de Uniunea Europeană”. În ceea ce privește Bosnia, J. Stoltenberg a declarat că NATO continuă să sprijine misiunea UE, Althea, care joacă un rol esențial la stabilitatea regională.

Cu privire la Irak, J.Stoltenberg a declarat că misiunea NATO din această țară evoluează în furnizarea de mai mult sprijin forțelor de securitate irakiene.

Făcând referire la apărarea comună și la capacitatea de descurajare a NATO, J.Stoltenberg a declarat că aliații au discutat despre următorii pași pentru operaționalizarea noilor planuri de apărare ale NATO (inclusiv prin desemnarea / alocarea de forțe pentru diferite misiuni existente sau posibile), despre dezvoltarea de noi capabilități și despre ajustarea sistemului de Comandă și Control (C2). De asemenea, J.Stoltenberg a informat că NATO va începe săptămâna viitoare exercițiul nuclear “Steadfast Noon”, exercițiu care va transmite „un mesaj foarte clar că NATO îi va proteja și apăra pe toți membri săi.”

În cadrul reuniunii, miniștri apărării din statele membre NATO au discutat și despre pagubele critice la infrastructura de pe fundul Mării Baltice, aliații exprimându-și puternica solidaritate cu Estonia și Finlanda, state care în prezent încearcă să stabilească care au fost cauzele producerii pagubelor. Legat de acest aspect, J.Stoltenberg a declarat că, în cazul în care se va dovedi că incidentul a fost unul deliberat, NATO va avea „un răspuns unit și hotărât.”

Ieri, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu aliații NATO și cu partenerii din Grupul de Contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA. Aliații l-au asigurat pe președintele Zelenski că vor susține Ucraina și vor intensifica sprijinul militar acordat autorităților de la Kiev care se pregătesc pentru încă o perioadă de iarnă a războiului.

La prima reuniune Consiliu NATO-Ucraina la nivel de miniștri ai apărării (11.10.2023), ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a informat aliații cu privire la situația de pe câmpul de luptă și la nevoile cele mai stringente ale Ucrainei în prezent.

Distribuie