Anchora recuperată de poliția finlandeză din Marea Baltică este suspectată că a provocat daune conductei de gaz Balticconnector

Argeș Online
2 Min Read

Politia finlandeza a recuperat un ancora de doua metri lungime de pe fundul Marii Baltice, presupunandu-se ca acesta ar fi deteriorat conducta de gaz Balticconnector pe 8 octombrie, conform stirilor finlandeze Helsingin Sanomat si Yle.

Potrivit politiei, in zona unde conducta a fost deteriorata au fost observate urme largi de tragere, indicand ca un obiect a fost tras de-a lungul fundului marii. Pe partea opusa a ancorei, se intinde un drum ingust pe o distanta de mai multi kilometri. Politia investigheaza deteriorarea conductei de gaz Balticconnector, care leaga Finlanda de Estonia, ca fiind un act de sabortaj. In timpul investigatiei preliminare, anchetatorii au descoperit ca nava ruseasca cu propulsie nucleara Sevmorput si nava Newnew Polar Bear, apartinand unei companii de transport chineze sub pavilionul Hong Kongului, au trecut prin zona in momentul in care conducta a fost deteriorata.

Politia finlandeza si-a concentrat investigatia asupra navei chineze, care nu a raspuns solicitarilor autoritatilor finlandeze pe mare. Se presupune ca nava lipseste de ancora sa din partea stanga din fata. Politia determina in prezent daca deteriorarea conductei a fost intentionata sau accidentală. In raspunsul la o intrebare despre faptul daca politia inca suspecteaza Sevmorput, un reprezentant al anchetei penale a declarat ca nava ruseasca nu mai este considerata principalul focus.

Distribuie