Aleșii locali vor primi dezlegare pentru traseism politic!

Andri
2 Min Read

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, în iunie, nu este singura măsură stabilită de coaliția PSD-PNL pentru a-și consolida puterea. Dup[ unele surse, se pregătește o nouă ordonanță pentru “legalizarea” traseismului politic. Astfel, coaliția de guvernare ar fi stabilit, marți seară, să permită aleșilor locali să schimbe partidul fără să-și piardă mandatul, dacă schimbarea partidului se realizează cu 60 de zile înaintea datei desfășurării alegerilor. În prezent, aleșii locali își pierde mandatul dacă schimbă partidul, spre deosebire de parlamentari- care au avut grijă să se “acopere” prin lege.

Primarii, președinții de Consilii Județene, consilierii locali și consilierii județeni vor putea, astfel, începând cu data de 9 aprilie, să își negocieze schimbarea culorii politice fără riscul să-și piardă mandatul. Alegerile locale vor avea loc simultan cu alegerile europarlamentare, pe data de 9 iunie.

În 2014, Guvernul Ponta a adoptat celebra OUG 55 care le-a permis aleşilor locali să opteze în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ pentru partidul din care doresc să facă parte, fără a-şi pierde funcţiile obţinute în alegeri. Mișcarea a avut loc atunci cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale. Efectul a fost trecerea a mii de aleşi locali de la un partid la altul, marea lor majoritate luând calea PSD. Ulterior, CCR a declarat neconstituțională legea de aprobare a OUG 55.

Distribuie