Alegeri generale din Polonia: Partidele de opoziție obțin o victorie solidă, schimbând peisajul politic după opt ani de guvernare a partidului naționalist Lege și Justiție

Argeș Online
2 Min Read
Alegeri generale din Polonia: Partidele de opoziție obțin o victorie solidă

Partidele de opoziție din Polonia par să fi obținut o victorie solidă în alegerile generale de azi, conform unui sondaj la ieșirea de la urne publicat imediat după încheierea votului, duminică, la ora 21.00. Deși Lege și Justiție este cel mai mare partid, trei partide de opoziție importante ar avea majoritatea locurilor în parlamentul de 460 de membri. Dacă rezultatul se va menține la numărarea buletinelor de vot, acesta ar marca o schimbare drastică în Polonia după opt ani de guvernare a partidului nationalist Lege și Justiție (PiS), care a văzut relațiile cu Uniunea Europeană deteriorate datorită eforturilor guvernului de a pune sistemul judiciar și mass-media sub un control politic mai strict.

Sondajul la ieșirea de la urne arată că PiS este cel mai mare partid, cu 36,8% din voturi, urmat de Coalitia Civica, de centru, cu 31,6%, de Coalitia de centru-dreapta „A Treia Cale” cu 13%, Stânga cu 8,6% și Confederatia de extremă dreapta cu 6,2%. Cele trei partide de opoziție au promis să înlăture Partidul Lege și Justiție și să restabilească relațiile bune cu Uniunea Europeană. Sondajul a fost realizat de IPSOS și a fost împărțit cu cele trei principale rețele de televiziune din Polonia. Are o marjă de eroare de 2%. Comentarii:

Distribuie