Alegeri ca în Evul Mediu în Argeș! Vezi lista Primăriilor “moștenire” de familie!

Andri
4 Min Read

Campania electorală a scos la iveală tot putregaiul politicii argeșene, în mai multe orașe și comune din județ Primăriile fiind tratate de către cei aflați la putere ca adevărate moșii personale. De aceea, aceștia își permit să “lase moștenire” conducerea Primăriilor respective celor din familie- fii, fiice, gineri sau concubini.

Vă prezentăm câteva cazuri concrete, de la PSD și PNL, care, într-o țară matură electoral, ar întoarce stomacul pe dos oricărui cetățean cu drept de vot, cu discernământ. Alegerile de pe 9 iunie se prezintă, în aceste localități, ca un spectacol grotesc de politică hrăpăreață.

Astfel, fostul primar din Corbi, Virgil Baciu, vrea să facă din nou rocada cu fiica sa, Anca Baciu, la conducerea Primăriei. Revenit în PNL, Virgil Baciu a renunțat la Primărie în 2020 în favoarea fiicei sale, pe care a împins-o să candideze la Corbi. Doar că, între timp, s-a răzgândit și își vrea locul înapoi, încercând din nou să prostească electoratul din comună.

Un caz asemănător se întâlnește și la Rociu. Deputatul Aurel Bălășoiu, implicat în scandalul sexual terminat cu excluderea sa din PSD, a trecut la PNL și vrea acum să candideze din nou pentru funcția de primar. În ultimii 4 ani, Primăria a fost condusă de fiul său, Victor Mihai Bălășoiu, trecut și el de la PSD la PNL, peste noapte. Aurel Bălășoiu a avut multe mandate de primar în comuna pe care o gestinează ca pe o feudă, fiind cunoscut în zona pentru miile de hectare pe care le lucrează prin firma Agricola Șerbănești.

Primarul PNL din Poiana Lacului, Ion Dumitrache, nu mai candidează, dar îl trimite în campanie pe fiul său, Cosmin Ștefan Dumitrache. Cercetat pentru abuz în serviciu, primarul cu multe mandate la activ crede că poate rămâne cu Primăria în familie… Asta după ce viceprimarul Valerică Spirea a schimbat taberele și va candida de la PSD.

Alin Călinescu, managerul Centrului Cultural Mioveni, fostul concubin al fiicei primarului suspendat din Mioveni, a trecut de la PSD la PNL și candidează la Primărie. Cu susținerea lui Ion Georgescu, bineînțeles, aflat în control judiciar după spectaculosul arest de anul trecut. Primarul suspendat este cercetat pentru trafic de influență, fiind acuzat că a luat șpagă pentru angajarea unui doctor în Spitalul Mioveni- pe vremea aceea condus de tânărul manager Mircea Stoian. Ajuns șef de spital la doar 31 de ani, în 2021, era și el, pe atunci, concubinul fiicei primarului.

Primarul comunei Călinești, Mihai Georgescu, de la PSD, aflat la primul mandat,  nu mai poate candida după ce contracandidații săi i-au contestat candidatura și au câștigat. Motivul folosit de contracandidați a fost că Mihai Georgescu a fost condamnat în 2010 la închisoare cu executare pentru contrabandă cu alcool și nu a fost reabilitat. În schimb, actualul primar a trimis-o în lupta electorală, din partea PSD, pe fiica sa, Ioana Georgescu- pentru a nu pierde controlul asupra celei mai mari localități rurale din Argeș.

O altă “moștenitoare” de Primărie se regăsește la Mihăești. Andreea Iuliana Crîmpiță-Matei candidează de la PSD pentru un nou mandat de primar, după ce a preluat ștafeta, în 2020, de la tatăl său. Gheorghe Matei a fost 20 de ani primar la Mihăești, dar a fost găsit în conflict de interese de către ANI, primind în instanță interdicția de a mai fi ales într-o funcție publică. Este, în schimb, în continuare, președintele organizației PSD Mihăești.

Distribuie