Ajutorul militar iranian în războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-a intensificat

Argeș Online
2 Min Read

Ajutorul militar iranian acordat Moscovei în războiul său împotriva Ucrainei a inclus sute de vehicule aeriene fără pilot și muniții de artilerie, dronelor kamikaze iraniene fiind elementul-cheie al războiului rusesc.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a afirmat acest lucru într-o actualizare a informațiilor publicată pe platforma de socializare X, potrivit Ukrinform.

„Parteneriatul Rusiei cu Iranul s-a întărit în ultimii ani, cu siguranță accelerat de invazia Rusiei în Ucraina”, se arată în actualizare.

Izolarea internațională a forțat Rusia să-și redirecționeze eforturile de politică externă către parteneriate anterior mai puțin dezirabile, pentru a obține sprijin diplomatic, economic și militar.

Ajutorul militar iranian pentru campania Rusiei în Ucraina a inclus sute de vehicule aeriene neînarmate de atac unidirecțional (OWA UAV) și muniții de artilerie. UAV-urile OWA iraniene au fost un element central al campaniei Rusiei de loviri de lungă distanță în Ucraina.

Această înțelegere a fost acum extinsă pentru a include asamblarea și producția acestor UAV-uri, sub licență, într-o instalație din Rusia.

„Relațiile diplomatice și economice ruso-iraniene s-au intensificat, de asemenea. Angajamentul Rusiei față de Iran prin intermediul forumurilor multinaționale cu siguranță va crește în urma recentei admiteri a Iranului în Organizația de Cooperare de la Shanghai și invitației de a se alătura forumului economic BRICS”, se menționează în raport.

Iranul a afirmat recent că Rusia a investit 2,76 miliarde de dolari în Iran în 2022-2023. Legăturile economice sunt foarte probabil să se aprofundeze, deoarece Rusia încearcă să atenueze sancțiunile, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Distribuie