Agenția Internațională pentru Energie: UE se confruntă cu un risc fără precedent în alimentarea cu gaze naturale pe perioada acestei ierni

Dragoș Ghiță
4 Min Read

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) (cu sediul în Paris / Franța) a avertizat (03.10.2022, comunicat de presă) cu privire la faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu un risc fără precedent în privința alimentării cu gaze naturale în această iarnă (iarna 2022-2023) din cauza faptului că Federația Rusă a oprit total sau parțial alimentarea cu gaze naturale a gazoductelor care alimentează consumatorii din Uniunea Europeană.

În comunicatul AIE (la care este atașat și un raport trimestrial al Agenției de 79 de pagini, cu privire la evoluția prețurilor și mișcarea resurselor energetice pe piața regională și globală), se precizează, printre altele, următoarele:

Piața gazelor naturale din această iarnă se deschide cu un nivel extrem de ridicat și volatilitate a prețului gazelor naturale, cauzat de incertitudinea fără precedent a aprovizionării cu gaze naturale în contextul în care Federația Rusă a redus drastic furnizarea gazelor prin gazoductele care alimentează Uniunea Europeană. Rezultatul a generat o tensiune considerabilă în piață în identificarea și utilizarea unor surse alternative de aprovizionare. Securizarea aprovizionării cu gaze naturale a devenit principala prioritate în Europa și în alte regiuni care importau gazele ruse, deoarece oprirea totală a furnizării către Uniunea Europeană a gazelor din Federația Rusă nu poate fi ignorată, fapt ce creează noi tensiuni și perturbări semnificative pentru toți competitorii care furnizează gaze naturale lichefiate (LNG).

Criza gazelor naturale generată de invazia Federației Ruse în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022 a condus la o serie de ajustări pe piața gazelor naturale. Cumpărătorii europeni și-au crescut considerabil achizițiile de gaze naturale lichefiate, provocând tensiuni în piață și  perturbări serioase în diverse regiuni de unde UE importă aceste resurse energetice. Uniunea Europeană, ale cărei state membre sunt direct expuse acestei amenințări privind întreruperea furnizării a adoptat o serie de măsuri pentru a îmbunătății securitatea aprovizionării și rezistența pieței înainte de iarna ce urmează.

Pentru a face față acestei amenințări, statele UE trebuie să-și reducă consumul de gaze naturale cu aproximativ 13% pe perioada iernii, în cazul unei opriri totale a furnizării de gaze naturale de către Federația Rusă.

Potrivit agenției de presă Associated Press, în prezent, doar o mică cantitate de gaze naturale este furnizată de Federația Rusă Europei, prin gazoducte care tranzitează Ucraina către Slovacia și prin gazoductul de sub Marea Neagră către Turcia care ajunge, apoi, în Bulgaria.

Un alt factor de risc evidențiat în studiu este reprezentat de temperaturile foarte scăzute cea ar putea fi înregistrate la sfârșitul acestei ierni prelungite, fapt ce ar cauza imposibilitatea livrării de gazelor stocate în depozitele UE din cauza presiunii mici existente în depozite. Uniunea Europeană și-a umplut depozitele de gaze la un nivel de 88%, cu 8% mai mult decât își fixase obiectivul de umplere până la începutul iernii, însă potrivit AIE, pentru a face față celui mai rău secnariu, UE trebuie să umple depozitele de gaze naturale până la capacitatea de 90% din volumul acestora.

Raportul AIE aici – https://iea.blob.core.windows.net/assets/5c108dc3-f19f-46c7-a157-f46f4172b75e/GasMarketReportQ42022.pdf

Distribuie