Aeroporturile internaționale din Damasc și Aleppo din Siria închise în urma unor lovituri de rachete. Autoritățile siriene acuză Israelul

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Aeroporturile internaționale din Damasc și Aleppo / Siria închise în urma unor lovituri de rachete. Autoritățile siriene acuză Israelul

Agenția siriană oficială de presă „SANA” a informat (12.10.2023, citând surse din cadrul Forțelor Armate siriene) că Israelul a lansat (12.10.2023) două atacuri simultane cu rachete care au vizat aeroporturile internaționale siriene din capitala Damasc și din orașul Aleppo (nordul Siriei), atacuri soldate cu avarierea pistelor și închiderea celor două aeroporturi.

Una dintre sursele militare citate de SANA a declarat că „salva de rachete” lansată de Israel a lovit simultan cele două aeroporturi, „într-o încercare a autorităților israeliene de a distrage atenția de la conflictul dintre Israel și militanții Hamas din Fâșia Gaza.”

Deși de mai mulți ani de zile încoace Israelul a executat lovituri aeriene asupra unor ținte din afara teritoriului israelian, inclusiv din Siria (aeroporturile din Damaasc și Aleppo fiind și ele vizate), ținte pe care le-a descris ca fiind legate de Iran, până în prezent, Ministerul israelian al Apărării nu a confirmat acest atac cu rachete asupra aeroporturilor siriene.

Sursele militare siriene citate au mai precizat că lovirea aeroporturilor siriene au scopul de a întrerupe liniile de aprovizionare logistică ale Iranului în Siria, țară în care influența autorităților de la Teheran a crescut semnificativ de când Iranul a început să-l sprijine pe președintele sirian, Bashar Al-Assad, în războiul civil care macină această țară din anul 2011 până în prezent.

Loviturile aeriene asupra principalelor aeroporturi din Siria au loc în contextul vizitei pe care ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, ar fi trebuit să o efectueze astăzi, 12.10.2023 în această țară.

Sources have said strikes on the airports are intended to disrupt Iranian supply lines to Syria, where Tehran’s influence has grown since it began supporting President Bashar al-Assad in the civil war that started in 2011.

Distribuie