Aeronave ruse de luptă echipate cu rachete hipersonice Kinjal vor executa acțiuni de patrulare permanentă în zona neutră a Mării Negre

Dragoș Ghiță
2 Min Read

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat (18.10.2023, conferință comună de presă cu președintele chinez, Xi Jinping, susținută la Beijing / China după întrevederea cu omologul său chinez) că aeronave de luptă de tip MiG-31 echipate cu rachete hipersonice de tip Kinjal (cu rază de acțiune de 1.000 km) vor executa acțiuni de patrulare permanentă în spațiul aerian neutru al Mării Negre, fapt ce va permite Forțelor Armate ruse să controleze atât zona Mării Negre cât și zona Mării Mediterane.

V. Putin a precizat că acest lucru nu reprezintă o amenințare la adresa stateloroccidentale, Rusia urmărește doar să monitorizeze situația din zona Mării Negre și din zona Mării Mediterane pentru evaluarea unor potențiale riscuri.

Totodată, liderul administrației de la Kremlin a acuzat SUA că se implică tot mai mult în conflictul din Ucraina precizând că implicarea în Ucraina are loc concomitent cu implicarea SUA în conflictul dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas din Fâșia Gaza, forțele armate ale SUA dislocând, în sprijinirea Israelului în acest conflict, două portavioane împreună cu grupările lor navale de luptă în Marea Mediterană, în apropiere de Orientul Mijlociu.

Nota redcației: anunțul președintelui rus cu privire la executarea de acțiuni aeriene de patrulare permanente în spațiulaerian neutru din Marea Neagră vine la doar o zi după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat (17.10.2023) că forțele armate ucrainene au început să folosească în acțiuni de luptă rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS de producție americană. Primele astfel de rachete utilizate de forțele armate ucrainene au lovit două aeroporturi militare ruse, unul dintre acestea situat în zona de coastă a Mării Azov.

Distribuie