Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care solicită Federației Ruse să plătească despăgubiri pentru distrugerile cauzate în urma războiului din Ucraina

Dragoș Ghiță
2 Min Read
Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care solicită Federației Ruse să plătească despăgubiri pentru distrugerile cauzate în urma războiului din Ucraina

Adunarea Generală a ONU a adoptat (14.11.2022, cu 94 de voturi pentru, 14 voturi împotrivă și 73 de abțineri) o rezoluție pentru stabilirea unui mecanism internațional pentru înregistrarea și documentarea daunelor de natură umană și materială înregistrate în timpul invaziei Federației Ruse în Ucraina, în scopul compensării acestora de către autoritățile de la Kremlin.

Rezoluția adoptată (ce nu are un caracter obligatoriu) solicită ca Federația Rusă să fie trasă la răspundere pentru orice încălcare a dreptului internațional și a Cartei ONU în Ucraina și să își asume consecințele juridice și materiale ale tuturor actelor sale ce nu respectă legislația internațională, în special prin măsuri reparatorii ale daunelor materiale și umane.

Rezoluția a fost susținută de aproape 50 de state membre ale Adunării Generale a ONU. Între statele care au votat împotriva adoptării acestei rezoluții se numără și Federația Rusă, RP Chineză, Cuba, R. Mali și Etiopia, iar statele printre statele care s-au abținut de la vot se numără în principal state din Africa dar și Brazilia, India sau Israel.

Nota redacției: rezoluția adoptată nu are caracter obligatoriu așa cum au rezoluțiile adoptate de Consiliul de Securitate al ONU, dar reprezintă un semnal puternic transmis Federației Ruse de majoritatea comunității internaționale cu privire la acțiunile ilegale și inumane pe care rușii le execută împotriva Ucrainei și populației civile ucrainene.

Distribuie