Adrian Sandu, secretar general ACAROM: “Record de producție pentru sectorul auto în 2022”

Andri
2 Min Read
Adrian Sandu

Adrian Sandu, secretarul general al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), a declarat că România a consemnat anul trecut un record de producţie pentru sectorul auto, înregistrându-se peste 507.000 de unităţi fabricate.

„Prima dată în istorie am depăşit pragul de 500.000 de unităţi, dar încă nu am scăpat de crizele multiple care ne-au lovit. În România avem doi constructori care se mişcă şi se mişcă foarte bine, care produc vehicule cerute pe pieţele de export – şi vedem o creştere a producţiei, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Ca cifră de afaceri, sperăm ca după publicarea bilanţurilor firmelor să vedem că ne-am întors undeva la nivelul anului 2019, de circa 31 miliarde de euro în total cifră de afaceri pe sector auto în 2022, undeva la 12% din PIB. Ca şi export, rămânem la 29% din totalul exportului României”, a menţionat Adrian Sandu, la Conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive.

Potrivit acestuia, după anii de pandemie-2020 şi 2021- în 2022 a revenit cererea de vehicule noi.

„Producţia şi-a reaprins motoarele, astfel încât am avut nivele extrem de ridicate de cerere pe piaţă, dar o producţie insuficientă tocmai din cauza acestui motiv – lipsa componentelor electronice. Peste acestea s-a adăugat, evident, conflictul Rusia-Ucraina, care a tăiat lanţul de aprovizionare cu materiale şi componente fabricate în zonele respective, astfel forţând industria auto să meargă către alte zone. Chiar săptămâna trecută am fost la Galaţi, la combinat, şi spuneau că au reînceput să aducă minereu de fier din Brazilia pentru activitatea combinatului. Au nişte reţete speciale pentru oţeluri care sunt bazate pe acel tip de minereu. Ucraina s-a închis, nu mai putem aduce minereu de acolo”, a declarat Adrian Sandu.

Distribuie