Acord între Ucraina, Polonia și Lituania pentru accelerarea exporturilor de cereale ucrainene

Dragoș Ghiță
1 Min Read
Acord între Ucraina

Ministerul ucrainean al Alimentației și Politicilor Agricole a informat (03.10.2023, comunicat) că Ucraina, Polonia și Lituania au convenit asupra unui acord care va ajuta la accelerarea exporturilor de cereale ucrainene în state din afara Uniunii Europene.

Practic, prin acest acord, procedurile de inspectare și control (veterinar, sanitar și fitosanitar) a transporturilor de cereale ucrainene care tranzitează Polonia vor fi mutate de la forntiera ucraineano-poloneză în portul lituanian Klaipeda de la Marea Baltică.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a precizat că autoritățile poloneze vor sigila transporturile de cereale ucrainene la intrarea pe teritoriul Poloniei și vor permite tranzitarea teritoriului polonez până la granița polono-lituaniană, fără niciun alt control pe teritoriul polonez.

Măsura își propune să faciliteze tranzitul exporturilor ucrainene prin teritoriul polonez, prin simplificarea procedurilor de verificare și control și chiar eliminarea acestora pe teritoriul Poloniei.

Ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, declarat (03.10.2023, postare pe contul de Twitter) în acest context următoarele: „Rusia distruge alimente, Lituania livrează alimente. Un coridor pentru tranzitul cerealelor prin porturile Marea Baltică a fost acceptat și convenit, eliberând presiunea de la granița ucraineană și sporind către Africa și către alte parți ale lumii. Cooperarea dă rezultate!”

Distribuie