Acord diplomatic între Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia pentru a contracara un posibil acord de armament între Rusia și Coreea de Nord

Argeș Online
3 Min Read
Acord diplomatic între Coreea de Sud

Diplomații de vârf din Coreea de Sud, Statele Unite și Japonia au convenit să ia măsuri dure împotriva unei posibile tranzacții de armament între Rusia și Coreea de Nord, potrivit agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud, citată de Ministerul Afacerilor Externe din Seul.

Ministrul de externe sud-coreean Park Jin s-a întâlnit cu omologii săi americani, Antony Blinken, și japonezi, Yoko Kamikawa, în New York pe 22 septembrie pentru a discuta despre tranzacția de armament dintre Rusia și Coreea de Nord. Miniștrii au exprimat o profundă îngrijorare cu privire la cooperarea militară dintre cele două națiuni și au avertizat că o posibilă tranzacție de armament între Phenian și Moscova ar încălca rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, pe care Rusia însăși le-a votat. Aceștia au promis să coopereze cu comunitatea globală pentru a se ocupa ferm de orice amenințare la adresa securității regionale, în încălcarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, a declarat ministerul.

La începutul acestei luni, dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a călătorit cu trenul blindat în Vladivostok, Rusia, unde s-a întâlnit cu dictatorul rus Vladimir Putin pe 13 septembrie și a vizitat și Cosmodromul Vostochny din Extremul Orient. Kim a numit războiul Rusiei împotriva Ucrainei o „luptă sfântă” și i-a dorit liderului Kremlinului „victorie”. În ajunul vizitei, agențiile de presă, citând surse anonime, au raportat că se ar putea discuta despre transferuri de armament de la Coreea de Nord la Federația Rusă. Statele Unite au avertizat că, în cazul unui astfel de transfer de arme, vor fi impuse noi sancțiuni Rusiei și Coreei de Nord.

În iulie, ministrul rus al apărării, Sergei Shoigu, a vizitat Phenianul și a participat la o expoziție de armament, care a inclus, printre altele, drone de luptă și de recunoaștere și noi rachete balistice intercontinentale produse local. Rusia primește deja proiectile de artilerie de 122 mm și 152 mm, precum și rachete Grad de la Coreea de Nord, a declarat șeful informațiilor de apărare ucrainene, Kyrylo Budanov, pentru NV pe 13 septembrie. Budanov a afirmat că transporturile de armament din Coreea de Nord au început cu o lună și jumătate în urmă.

Sursa:Yahoo News
Distribuie